How to Survive November 2022 

At the ‘How to Survive November‘ monthly theme we will combine photo and sound. You can select a piece of music to your taste and find a photo to portray the song or you can make a drawing, painting or collage. The picture can be from your archives or you can get it fresh. Enjoy and have fun!

Thanks PARALLEL LINES |in scale for hosting How to Survive November once again.

I don’t know if I have enough music related photographs for a month, but we will see… here is the first one.

I took this photo of Stiv Bators in Las Vegas, but I’m quoting my husband’s text, as he had already written it and he is much better with words than I am. Note, I was a girlfriend then 🙂

Meeting punk rock superstars in Las Vegas in 1987. Those were the days… in the 80s you could walk into rock clubs in Las Vegas without a press card. My favorite band at the time, The Lords of the New Church, came to Vegas for a gig and the intention was to do an interview. Since I was a big fan, my girlfriend Ritva and I went outside the club a few hours before the gig to hang out. I even managed to run into Brian James, who was responsible for Lords’ songs, and his Swedish-Finnish wife. We talked with Brian, e.g. about the current tour and The Damned’s gig in Brighton in 1977, which I managed to see during the hot summer of punk. James was previously the guitarist of The Damned. I told Brian that I had interviewed The Damned a few months earlier. Brian James was responsible for the composition of the first ever punk single recorded for a major label, The Damned’s New Rose, and a large part of the band’s early punk songs.

After The Lords’ gig, we even got to greet the band in back stage. Group photos with Brian and his wife were also taken, but unfortunately they failed. After all, Ritva managed to take a few photos from the soundcheck. The Lords of the New Church was a kind of punk super band. Guitarist Brian James had previously played in The Damned, singer Stiv Bators in Dead Boys, bassist Dave Tregunna had played in Sham 69. Drummer Nick Turner was not quite as well known for his previous achievements. Stiv Bators (born Steven Bator) of the legendary band Dead Boys is once again relevant with the documentary Stiv Bators: No Compromises, No Regrets available on Netflix. The documentary is OK, but somehow superficial.

Finland was mentioned anyway, in the form of Andy McCoy and Michael Monroe. of Hanoi Rocks. After all, Bators and Monroe were good friends and also roommates. Monroe has often mentioned Stiv, for example in interviews and in his biography. Monroe is quickly ignored in the documentary, and he is not even interviewed, which I think is a big stylistic mistake or Michael has not agreed to br interviewed? The documentary also lacks a lot of other things, i.e. the music recorded by Stiv Bators for a large part. Again, it must be about music usage rights. Brian James and Stiv Bators were not rock superstars, but their meeting was important to me at the time.

Lainaan mieheni tekstin, hän sen kun oli jo valmiiksi kirjoittanut

 Punkrockin supertähtiä tapaamassa Las Vegasissa 1987.Ennen kaikki oli paremmin… 80-luvulla pystyi kävelemään rock-klubeille Las Vegasissakin ilman pressikorttia. Sen aikainen suosikkiyhtyeeni The Lords of the New Church tuli Vegasiin keikalle ja tarkoitus oli tehdä haastattelu. Koska olin kova fani, niin menimme tyttöystävä Ritvan kanssa muutama tunti ennen keikkaa klubin ulkopuolelle ihan bändäreinä hengailemaan. Onnistuinkin törmäämään Lordsin biiseistä vastanneeseen Brian Jamesiin ja hänen ruotsinsuomalaiseen vaimoonsa. Tarinaa tuli iskettyä jonkin aikaa ennen kuin bändin sound check alkoi. Juttelimme Brianin kanssa mm. kuluvasta kiertueesta sekä The Damned -yhtyeen keikasta Brightonissa vuonna 1977, jonka onnistuin siis näkemään kuumana punkkesänä. Jameshan oli aiemmin The Damnedin kitaristi. Kerroin Brianille, että olin haastatellut The Damnedia muutama kuukausi aiemmin, mutta se on toinen tarina.Brian James vastasi kaikkien aikojen ensimmäisen isolle levy-yhtiölle levytetyn punksingle sävellyksestä, The Damnedin New Rosesta, ja isosta osasta bändin ekojen älppäreiden biiseistä.

The Lordsien keikan jälkeen päästiin vielä moikkaamaan bändiä back stagelle tai pieneen luukkuun, jota artistilämpiöksi huonolla omallatunnolla voi kutsua. Yhteiskuvatkin Brianin ja hänen vaimonsa kanssa otettiin, mutta valitettavasti ne epäonnistuivat. Soundcheckistä sentään Ritva onnistui ottamaan muutaman kuvan.The Lords of the New Churchan oli erään lainen punkin superyhtye. Kitaristi Brian James oli siis vaikuttanut aiemmin The Damned -yhtyeessä, laulaja jenkkiläisessä Stiv Bators Dead Boysissa, basisti Dave Tregunnan vyöllä oli pesti Sham 69 -bändissä. Rumpali Nick Turnerilla ei ollut aivan yhtä tunnettu aiemmista saavutuksistaan.Legendaarisen Dead Boys -yhtyeen nokkamies Stiv Bators (syntyjään Steven Bator) on jälleen ajankohtainen Netflixistä löytyvän Stiv Bators: No Compromises, No Regrets -dokumentin myötä. Dokkari on sisänsä ihan ok, mutta jotenkin pinnallinen.

Suomi joka tapauksessa mainittu, Andy McCoyn ja Michael Monroen muodossa.Bators ja Monroehan olivat hyviä ystäviä ja myös kämppäkavereita. Monroe on usein maininnut Stivin, muun muassa haastatteluissa ja elämänkerrassaan. Monroe sivuutetaan dokumentissa nopeasti, eikä häntä edes haastatella, mikä on mielestäni iso tyylivirhe tai sitten Michael ei ole suostunut haastikseen?Dokumentista puuttuu myös paljon muuta eli isolta osalta Stiv Batorsin levyttämä musiikki. Jälleen lienee kyseessä musiikin käyttöoikeuksista. Tärkeimpien bändien Dead Boys ja The Lords of the New Churchin levytetty musiikki loistaa poissaolollaan.Brian James ja Stiv Bators eivät olleet rockin supertähtiä, mutta heidän tapaamisensa oli minulle aikoinaan tärkeää.

4 thoughts on “How to Survive November 2022 

  1. Olipa raikas biisi vuosien jälkeen! En muista milloin olisin kuullut tätä bändiä. Kuva sopii punkkareille ja mukava muisto. Oi niitä aikoja 🙂

Comments are closed.